divendres, 16 d’agost del 2013

"Concevoir et réaliser un livre de A à Z".

La tercera setmana a L'akdt (Académie Internationale d'Été de Libramont) vaig estar fent el taller de "Concevoir et réaliser un livre de A à Z", amb dos professors genials, el Marc Imberechts i la Maryline Flandre.  El Marc escriu poesia i treballa a l'editorial Tétras Lyre, i la Maryline és professora de francès i també li encanta escriure.

I què vem fer al taller? doncs un llibre. Tot treballant el text amb tipografia, la imatge amb gravat en linòleum, vem fer el paper à mà i també el vem enquadernar. 
Tot això en una setmana, un temps record!


Després d'olorar uns aromes en petites ampolletes, i de parlar del que enteniem per poesía cadascú, vem endisar-nos dins la "fôret" (el bosc)...

...era tot verd, i plè de pins alts i arbres frondosos, "pommes de pins" (pinyes), i de "mousse" (molsa). Es feia agradable de trepitjar un terra tan tou, tot escoltant la música dels ocells...Aquell dia vaig veure un "renard" (guineu) que va travessar ràpidament un caminet al mig del bosc.
A continuació, vem començar a treballar cadascú en el seu propi text i també a fer paper reciclat per fer les pàgines del nostre llibre.


En aquest cas, estàvem fent el paper per les tapes del llibre, amb fibra d'ortigues i un pigment blau.
Després d'escriure el nostre text, i de corregir-lo, ens vem posar a muntar-lo amb les tipos, ajudant-nos del "composteur"...

...i després posant-lo a la "galée", a mesura que teniem cada frase feta.

A continuació, quan ja teniem el text format amb els espais d'interliniat, i tot a la mateixa mida, col·locàvem el text a la "presse à épreuves". Ho apretàvem tot.

I li donàvem uns copets amb la massa i un tros de fusta: "taquer". Per situar cada lletra al mateix nivell, ja que apretant, a vegades pujen les tipos.

Primera prova del meu primer text.
Aquí hi podeu veure els meus linòleums acabats de tallar, amb un esboç d'una "myrtille" (nabiu).

Un dels linòleums entintats.

Primera pàgina estampada, amb el text amb tipografia i la imatge amb el linolèum.

Segona fulla que vem fer amb la Denise. El text és meu i la imatge seva.

El meu petit text, en aquest cas sobre la "myrtille". Havíem de fer un text inspirant-nos en les coses que vem portar del bosc, i que ens vem intercanviar tot fent-nos un present.

Estampant els linòleums...

Aquí hi podeu veure la planxa i l'estampa del meu petit "lino".

La cola en pols per fixar les estampes.

Cap al final del taller vem fer una lectura dels nostres textos acompanyats d'alguns músics que feien el taller  d'improvització musical. Aquí hi podeu veure la Denise recitant acompanyada de piano i violí. Aquesta foto l'he posat perquè m'agrada. És com "bizarre", i màgica a la vegada. No es troba tots els dies un piano enmig de l'herba.

Aquell dia, després de sopar, com estavem força cansats de tantes hores intenses del taller, per desconectar vem tornar a fer un tomb pel bosc. I mentre arribava el capvespre, el Marc ens va captivar amb el conte de "Le petit Poucet", una delícia.

L'endemà vem continuar cosint els llibres. Aquí el que cus és el Berry, un noi que va venir del Congo.

Un cop cosit, abans de posar-hi les tapes, com no teniem guillotina, i el paper ho permetia (més o menys) vem serrar-ne el tall, el cap i el peu. Sembla que no pugui ser, oi? Serrar un llibre..."OLALA"!!

Aquesta és la nostra mostra, petita exposició, de tot el que va formar part del nostre taller.
I aquí el llibre ja acabat. Déu ni do com vem treballar...

Durant la mateixa setmana hi havia altres tallers diversos: de música, d'arts plàstiques, escriptura...
Aquí us en deixo alguns exemples...

Joies.

Titelles.

Barrets del taller d'"Accessoirs".
Cabana al mig del bosc.

Petit catàleg del fotògraf que donava el taller de fotografia: Roel Jacobs. Amant dels arbres...Fotografies precioses!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada